2016. december 1-től OBR

A Céginformációs Szolgálat tájékoztatása* szerint 2016. december 1-től a beszámolók közzététele kizárólag az Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszeren, azaz az OBR-en keresztül teljesíthető.

obr_logo

 

Az OBR rendszer az eddigi ÁNYK-s nyomtatványokhoz képest jelentős többletadminisztrációval fog járni a cégek és könyvelők számára.

Főbb eltérések:
– mérleg és eredménykimutatatás PDF-ként már nem csatolható, a beszámolóadatok üzleti célú felhasználása érdekében ezt kötelező táblázatos formában megadni,
– az OBR felületén az adatok beimportálhatók külső programból (adatok, PDF-fájlok),
– a beszámoló közzétételéhez sokkal több adatra van szükség (pl. könyvelő adatai).

A FORINT-Soft Kft. által forgalmazott Kiegészítő melléklet (e-beszámoló) programban az új funkciót már teszteljük, így a 2016. évi beszámolókhoz már felhasználóink az új rendszert használhatják.

 

* Forrás: http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap (2016. 11. 16.)

Címke:
Kategória: Nyomtatványok
9 hozzászólás “2016. december 1-től OBR
  1. Géczi János szerint:

    Miért nem lehet az ANYK-ban kitöltött pk 212 nyomtatvány ebbe a rendszerbe áthozni?

    • Kovács Dénes szerint:

      A PK-242-t és az OBR-rendszert nem ugyanazoknak kell használni, ezért nincs közöttük semmilyen adatátviteli lehetőség.
      A PK-242 nyomtatványon a kettős könyvelést vezető nonprofit szervezetek teszik közzé a beszámolójukat. A PK-242 nyomtatványt az ÁNYK programban kell kitölteni és az Ügyfélkapunk keresztül lehet beküldeni az Országos Bírósági Hivatalnak (OBR-nak).
      Az Online beszámoló űrlapkitöltő rendszeren (OBR-en) keresztül a gazdasági társaságok teszik közzé a számviteli beszámolójukat.

  2. Szücs András szerint:

    Az egyszeres könyvvitelt vezető, tehát egyszerűsített beszámolót készítő lakásszövetkezet adatlapján kettős könyvvitelt hoz fel az OBR adatlap és nem is lehet javítani. Ennek megfelelően mind a beszámoló tipusa, mind az összes többi adat hibás.(piros jelzéssel)
    Mit tehetek ilyenkor ?

    • Valkárné Kail Mónika szerint:

      Ugyanezzel a problémával küzdök, remélem, május 31-ig megérkezik a válasz!

      • Kovács Dénes szerint:

        A lakásszövetkezet nem a számviteli törvény szerinti beszámolót készíti el, ezért nem az OBR-ben teszi közzé a beszámolóját. A lakásszövetkezet 479/2016. Kormányrendelet hatálya alá tartozik.
        https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1600479.KOR
        A rendelet 17. §-a szerint a cégbíróságon bejegyzett egyéb szervezetek beszámolójának nyilvánosságára hozatalára a számviteli törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

        Az OBR felületén a beszámoló típusánál választható az egyszerűsített beszámoló.

  3. Schmíz István szerint:

    A következő kérdésem lenne:
    A rendszer a mentésben csak a beszámoló adatait menti, vagy a kitöltőjét is?
    Ha jól vettem ki, nem kell fizikailag aláírni a nyomtatványt, hanem az MO azonosítja be az aláírót.
    Működik-e az a módszer, hogy jogosult könyvelő kitölti a pénzügyi adatokat, lementi és az aláírásra jogosult belépés után visszatölti azt és csak a beküldési procedúrát kell elvégeznie? (nyomtatás, mentés, visszatöltés, elküldés).

    • Kovács Dénes szerint:

      A számviteli beszámolót a társaság vezető tisztségviselője köteles aláírni. Az OBR-ben elkészíthető elektronikus nyomtatvány is lementhető, de azt nem szükséges aláírni.

      Az OBR rendszer az űrlap 34. pontjánál, azaz a bejelentkezett ügyfélkapu adatainál jeleníti meg annak a személynek a nevét, akinek az ügyfélkapujával beléptek. Ha a cég vezetője visszatölti a fájlt a saját ügyfélkapuába bejelentkezve, akkor a saját adata fog idekerülni.

      A kitöltött űrlap lementhető a bal alsó sarokban található LETÖLTÉS OBR FÁJLKÉNT menüpont segítségével. Ez tartalmazza az űrlap adatait (fedőlap, mérleg, eredménykimutatás), valamint a csatolt fájlokat is.
      A korábban lementett fájl vagy az ügyviteli programból elkészített OBR-fájl, a weboldal felső menüsorában található LETÖLTÖTT BEADVÁNY VISSZATÖLTÉSE/MEGNYITÁSA menüpontban importálható be.

  4. Vági Péterné szerint:

    Beadtam egy mikrogazdálkodói beszámolót, a szokott nyomtatványon.
    Elutasították. Két napja keresem az új beszámoló sémát, eddig eredménytelenül. Tudnának segíteni abban ,hol, hogyan találhatom meg a 2016.12.01.-től érvény4es mikrogazdálkodói beszámoló nyomtatványt?
    Köszönöm
    Vági Péterné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

5 × kettő =